Type to search

Opakowania jednorazowe do zgrzewu – dlaczego są tak popularne?

Aby produkty żywnościowe i gotowe posiłki długo zachowały swoje właściwości smakowe i wartości odżywcze, ważne jest ich umiejętne pakowanie. Jednym z rozwiązań, które powszechnie stosowane są w lokalach gastronomicznych, ale również z powodzeniem można je wykorzystać w warunkach domowych, są opakowania jednorazowe do zgrzewu.

Wykonane z solidnego i bezpiecznego materiału

Opakowania jednorazowe do zgrzewu wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, najczęściej PP (polipropylenu) i PET (polietylenu). Są lekkie, a jednocześnie trwałe i wytrzymałe, odporne na działanie wysokich temperatur, a także na przypadkowe zniszczenia i uszkodzenia. Co więcej, materiał, z jakiego są wykonane, nie wchodzi w kontakt z żywnością ani nie wydziela substancji zapachowych. Jest więc nie tylko wygodny, ale również bezpieczny dla konsumentów. Pojemniki dostępne są w różnych kształtach – mogą to być miseczki na zupę, a także wielokomorowe opakowania, w których można przechowywać kompletne dania obiadowe. Świetnie sprawdzają się do pakowania żywności w restauracjach i firmach cateringowych. Ich zalety z pewnością doceniają również osoby korzystające z diet pudełkowych.

Szczelne i wygodne w użytkowaniu

Pojemniki do zgrzewu są zamykane za pomocą specjalnych maszyn pakujących i folii zgrzewającej, dzięki czemu uzyskuje się w stu procentach szczelne połączenie. Nawet, jeśli w opakowaniu umieszczana jest żywność płynna, nic nie ma prawa się wylać czy wyciekać podczas przenoszenia i transportu. Pod tym względem opakowania do zgrzewu sprawdzają się dużo lepiej niż równie popularne pojemniki styropianowe. Wygodę użytkowania pojemników do zgrzewu doceniają nie tylko konsumenci, ale również pracownicy branży gastronomicznej. Funkcjonalne opakowania pozwalają na szybkie i sprawne pakowanie nawet dużych ilości posiłków.

Zachowują właściwości żywności

Dania zapakowane w opakowania do zgrzewu długo zachowują swoje właściwości, a także temperaturę. Nawet po dłuższym czasie od ich zapakowania, posiłki są ciepłe i nie ma konieczności podgrzania ich przed podaniem. Hermetyczne, próżniowe opakowanie wydłuża też czas bezpiecznego przechowywania posiłków. Żywność bez dostępu powietrza dłużej zachowuje świeżość, nie psuje się, nie schnie i nie traci na wyglądzie. Przechowywanie jedzenia w opakowaniach do zgrzewu w lodówce zapobiega mieszaniu się zapachów – wszystkie zamknięte potrawy zachowują swój smak i zapach. Nawet, jeśli w każdej komorze wielokomorowego opakowania znajduje się coś innego, aromaty nie mieszają się. Korzystanie z opakowań do zgrzewu to wygodny i pewny sposób na bezpieczne pakowanie, przenoszenie i przechowywanie różnego rodzaju jedzenia. Warto z nich korzystać także w warunkach domowych.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *