Dieta bezglutenowa to nie wyrok! W obecnych czasach nie trzeba rezygnować z drobnych przyjemności, ponieważ liczba produktów bezglutenowych w sklepach stale rośnie.
W ostatnich latach dieta bezglutenowa bardzo zyskała na popularności. Obecnie nie tylko osoby chore na celiakię decydują się na taką formę żywienia. Duża część populacji bez problemu może spożywać produkty zawierające gluten i u takich osób nie niesie to żadnych konsekwencji dla zdrowia. Inaczej jest w przypadku osób chorujących na celiakię, czyli autoimmunologiczną chorobę jelita cienkiego o podłożu genetycznym charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu.
Dieta bezglutenowa eliminuje pszenicę, żyto oraz jęczmień. Jednak nie wystarczy skupić się tylko na tych produktach, należy zwrócić uwagę również na przyprawy, wędliny czy produkty mleczne, które mogą zawierać ukryty gluten.
Dobrą wiadomością jest, że osoby na takiej diecie mogą cieszyć się smakiem słodyczy i nie muszą z nich rezygnować. Poza stale rosnącą liczbą gotowych słodyczy w sklepach, można przygotować domowe wypieki na bazie mąki bez glutenu.
Wśród dostępnych słodyczy bez glutenu znaleźć można między innymi bezglutenowe herbatniki z nadzieniem kakaowym, krówki kakaowe czy toffi, biszkopty i herbatniki, a także czekolady w różnych smakach, dzięki czemu wybór jest tak duży jak przy standardowych produktach. Czekolada bez mleka i glutenu to idealne rozwiązanie nie tylko dla nietolerujących gluten, ale także dla wegan i wegetarian.
Słodycze bezglutenowe idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska oraz świetny dodatek do deserów i wypieków. Wśród dostępnych produktów znaleźć można bezglutenowy budyń, co jest wspaniałą propozycją dla dzieci, które nie mogą cieszyć się smakiem tradycyjnych budyniów. Słodycze bezglutenowe to perfekcyjna propozycja, którą bez przeszkód można podawać dzieciom.
Zachcianka na słodką przyjemność może być zaspokojona przez gotowe ciastka. Oferta sprzedawanych ciastek bez zawartości glutenu jest bardzo szeroka. Takie ciastka nie różnią się w smaku od tradycyjnych łakoci. Najpopularniejsze są kruche ciastka bezglutenowe, bezglutenowe ciastka owsiane czy kokosowe, a także bezglutenowe ciastka korzenne, ciastka czekoladowe lub kakaowe. Wśród gotowych bezglutenowych produktów można znaleźć też propozycję bezy kokosowej, brownie z czekoladą i orzechami laskowymi, ciastka typu markizy z mlecznym kremem, muffinki, pierniczki, a także popularne drożdżówki, pączki i rogaliki.
Często w produktach zawierających mleko można znaleźć ukryty gluten, dlatego warto wybierać produkty nie tylko bezglutenowe, ale również bez mleka. Na szczęście wśród produktów dostępnych w sklepach z żywnością bez glutenu, bez problemu wybierzemy też takie, które w składzie nie zawierają laktozy.
Czekolada bez mleka i glutenu to wysokiej jakości produkt, który smakiem odpowiada zwykłej czekoladzie mlecznej. Dodatkowo jest to zdrowsza i ekologiczna wersja uwielbianej przez wszystkich przekąski – znajdziecie ją w specjalnych sklepach z żywnością ekologiczną, a także w sklepach internetowych producentów tych wyrobów.
Coraz liczniej występujące gotowe słodycze bezglutenowe pozwalają cieszyć się każdemu smakiem łakoci. Pozbawienie słodyczy glutenu nie zabiera im smaku, więc często nie odczuwa się różnicy pomiędzy nimi, a zwykłymi słodkościami.